• Lorem ipsum

Waarom is het belangrijk om regelmatig naar de tandarts te gaan?

1 Mar 2023

Waarom is het belangrijk om regelmatig naar de tandarts te gaan?

Je kunt het je bijna niet voorstellen, maar in de jaren ’80 werd tandartszorg nog volledig vergoed! Helaas werd de vergoeding afgebouwd tot in 2006 deze uit het basispakket van de zorgverzekering verdween. We zijn inmiddels jaren verder en deze beslissing lijkt een aanslag te zijn geweest op de gebitten van veel Nederlanders. Steeds meer mensen kiezen er namelijk voor om op tandartskosten te besparen. Toch is het belangrijk om te realiseren dat een goede mondhygiëne een essentiële basis vormt voor een algehele goede gezondheid. Het kan zelfs een hoop extra ziektekosten besparen op langere termijn. Waarom kun je een bezoek aan de tandarts beter niet overslaan?

 

Voorkomen is beter dan genezen

Naar de tandarts gaan is preventief handelen. Gek genoeg is dat voor veel mensen een reden om juist niét naar de tandarts te gaan. Zolang er geen klachten zijn, zal het goed gaan en is een tandartsbezoek dus niet nodig. Het probleem is echter dat als er wel problemen ontstaan, het vaak tot veel last en veel hogere kosten leidt. Een voorbeeld daarvan is een gaatje dat vrij lang nodig heeft zich te ontwikkelen. Gaat het slechts om een donker plekje dat zich nog niet tot een gaatje ontwikkeld heeft, dan kan de tandarts dat snel zien en je advies geven om erger te voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan beter poetsen, een andere tandpasta gebruiken of interdentaal reinigen. Zo kun je zelf zonder extra kosten te maken een gaatje voorkomen. Is het gaatje echter al door en laat je je pas bij kiespijn behandelen, dan zal boren nodig zijn om het gaatje op te vullen. Niet alleen een vervelende ingreep, maar het loopt ook in de papieren! Een gemiste kans want een tandarts kan de meeste beginnende gebitsproblemen tijdig opsporen en verhelpen.

 

Waarom ziet de tandarts veel?

Tandartsen gebruiken specialistische apparatuur om het gebit te onderzoeken. Waarschijnlijk komen een aantal instrumenten je bekend voor. Denk aan het mondspiegeltje waarmee achter de tanden en kiezen gekeken wordt. Ook gebruikt de tandarts een sonde, beter bekend als het ‘haakje’. Daarmee checkt de tandarts of vullingen nog in orde zijn en wordt er soms vuil tussen de tanden of kiezen vandaan getrokken. Zo kan een gaatje opgespoord worden.

De kans is groot dat je weleens een röntgenfoto van je gebit hebt laten maken. Het grote voordeel van deze techniek is dat een röntgenfoto aantoont of er tandbederf of ontstekingen in het gebit aanwezig zijn die je met het blote oog niet ziet. Dat ziet een tandarts aan donkere plekjes in het gebit op de foto. Zo kunnen op tijd gebitsproblemen worden gevonden, beoordeeld en behandeld. Zelfs als deze veel dieper onder de oppervlakte zitten.

 

Hoe vaak naar de tandarts?

Het advies is om minstens een keer per jaar naar de tandarts te gaan. De randvoorwaarde is dat je gebit dan in goede conditie verkeert. Dat wil zeggen dat je weinig tot geen gaatjes hebt (gehad), dat je geen tandvleesproblemen hebt en ook geen andere gebitsklachten. Heb je echter geregeld problemen zoals bijvoorbeeld tandplak- en tandsteenvorming of tandvleesontstekingen, dan doe je er beter aan elk halfjaar voor een check-up te gaan. Deze frequentie kun je het beste bespreken met de tandarts die hier het beste advies in kan geven.

Heb je jonge kinderen? Dan is een tandartsbezoek om de 6 maanden met klem aan te raden. Kindergebitten zijn erg broos en kwetsbaar voor gaatjes en ontstekingen. Daarnaast kan een tandarts eventueel een fluoridebehandeling voor kinderen vanaf 5 jaar geven. Dit maakt het glazuur extra sterk waardoor bacteriën en zuren minder kans krijgen een gaatje te veroorzaken. Ook kunnen kiezen ‘geseald’ worden door de tandarts. Dat betekent dat er een soort laklaagje over een jonge volwassen kies wordt gelegd die de innesteling van bacteriën voorkomt. Dit zijn tandartsbehandelingen die het gebit van je kind een enorme voorsprong geven.

 

Naast een bezoek aan de tandarts ook naar de mondhygiënist?

Een tandarts doet de controle, de mondhygiënist maakt je gebit grondig schoon. Deze specialist helpt je jouw gebit beter schoon te houden en daardoor gebitsproblemen voor te zijn. Een mondhygiënist is er niet alleen om je gebit schoon te maken en te polijsten. De mondhygiënist kan je ook adviseren wat je zelf kunt doen om effectiever schoon te maken. Dat doet een mondhygiënist door bijvoorbeeld met een spiegel je plekken te laten zien waar je meer aandacht aan moet besteden. Of denk aan advies voor betere reiniging tussen de tanden en kiezen met floss, stokers of interdentale borsteltjes. Mocht je besluiten een keer per jaar naar de tandarts te gaan, dan is daarnaast een keer per jaar een mondhygiënist bezoeken verstandig. Ook hier geldt dat als je gebit meer zorg nodig heeft, dat een bezoek om het halfjaar raadzaam is. Hier heeft jouw tandarts het beste zicht op en daarom is het bezoek zo van belang!

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »