• Lorem ipsum

Wat is tandplak?

Tandplak is een dun, vaak onzichtbaar kleverig laagje bestaande uit voedingsstoffen, slijm en bacteriën. Dit laagje zet zich gedurende de dag af op het tandoppervlak. Tandplak komt vaker voor op het tandoppervlak dicht bij de tandvleesranden en tussen de tanden.

 

Oorzaak

De oorzaak van het vormen van tandplak is door eten en drinken. Hierbij worden voedingsresten, speeksel en bacteriën tegen het tandoppervlak aangezet. Tandplak is op zich veroorzaker van tandvleesontsteking en gaatjes.

 

Symptomen

Tandplak kan moeilijk gezien worden, omdat het dezelfde kleur heeft als het tandoppervlak. Met een nagel kan je alle plak afschrapen van het oppervlak. Door middel van plakverklikkers kan tandplak zichtbaar worden gemaakt. Deze plakverklikkers in de vorm van een vloeistof of tablet binden aan de tandplak en geven het een kleur zodat het goed te zien is. Het doel hiervan is dat het helpt bij het verbeteren van de mondhygiëne.

 

Behandeling

Tandplak kan makkelijk verwijderd worden door te poetsen en het gebruiken van ragers of stokers. Uit onderzoek  is gebleken dat een elektrische tandenborstel meer tandplak verwijderd dan een handtandenborstel.

Indien tandplak lange tijd niet verwijderd wordt, kan het verkalken en dan noemen wij het tandsteen. Tandsteen kan alleen door de mondhygiënist of tandarts verwijderd worden.