• Lorem ipsum

Wat is een abces?

Een abces is een niet eerder bestaande holte gevuld met pus. Deze holte is terug te zien als zwelling en kan op verschillende plekken in het lichaam voorkomen. In de mond kan een abces zich manifesteren rond de tandvleesrand of rond de wortelpunt. Waar de abces aanwezig is, is afhankelijk van de oorzaak die hieronder beschreven worden.

 

Oorzaak

Er zijn verschillende oorzaken te noemen voor het ontstaan van een abces in de mond. De meest voorkomende oorzaak is diepe cariës met als gevolg infectie van de zenuwholte. Wanneer behandeling hiervan wordt uitgesteld of vermeden, kunnen doorgedrongen bacteriën zich gaan ophopen in de zenuwholte en in de wortelkanalen. Dit zal resulteren in een abces aan de wortelpunt, waarbij aantasting van het kaakbot zal plaatsvinden.

Ook tandvleesproblemen of tandletsel kunnen een tandabces veroorzaken. De abces die zich hierbij vormt zal zich vormen in de ruimte tussen tand en omliggende tandvlees.

 

Symptomen

De belangrijkste symptomen van een abces zijn pijn en zwelling. Deze kloppende pijn zal erger worden bij kauwen en bijten. Het is voor de patiënt moeilijk te lokaliseren om welke tand of kies het precies gaat. Ook het tandvlees rondom het abces zal rood, gezwollen en ontstoken zijn. In sommige gevallen kan een acute abces voor veel zwelling zorgen, wat terug te zien is aan de wang. Hierbij kunnen door de infectie de lymfeklieren in de hals sterk gaan zwellen.

 

Behandeling

De enige behandeling bij een abces is ervoor zorgen dat de pus in de holte kan wegvloeien. Indien de abces een oorzaak heeft die vanuit het wortelkanaal komt, dan is een wortelkanaalbehandeling noodzakelijk. Indien het gaat om een breuk in een kies of tand dan zal de kans groot zijn dat deze verloren is en is meestal de enige behandeling verwijdering van de tand of kies. Mocht de abces zich bevinden in de ruimte tussen tand en tandvlees dan zal de behandeling bestaan uit het afvoeren van de pus.