• Lorem ipsum

Wat is kiespijn?

Kiespijn komt voor in verschillende vormen en heeft verschillende oorzaken. De pijn kan zeurend of kloppend van aard zijn, maar kan ook bij het eten van koud, warm of zoet voedsel opspelen. Men kan zelfs pijn voelen bij het fietsen in de koude wind. Daarnaast kan er onderscheid gemaakt worden tussen chronische milde kiespijn en heftige acute kiespijn.

Loop niet te lang door met kiespijn. De klachten kunnen verergeren en de kosten eventueel oplopen naarmate je langer wacht. Heb je veel pijn en wil je hier snel vanaf? Zoek via deze link een dichtstbijzijnde praktijk die jou kan helpen! Heb je vragen, stuur ons een berichtje via de chat en wij helpen jou gratis op weg. 

Oorzaak

Er zijn verschillende oorzaken te noemen voor het ontstaan van kiespijn in de mond. De meest voorkomende oorzaak is diepe cariës met als gevolg infectie van de zenuwholte. Wanneer behandeling hiervan wordt uitgesteld of vermeden, kunnen doorgedrongen bacteriën zich gaan ophopen in de zenuwholte en in de wortelkanalen. Dit zal resulteren in een abces aan de wortelpunt, waarbij acute pijn kan optreden.

Er kan onderscheid gemaakt worden tussen twee soorten kiespijn:

Chronische milde pijn/gevoeligheid die meestal optreedt bij koud, warm, zoet of koude lucht.

Acute scherpe, kloppende pijn:

Symptomen

  • Bij blootliggende tandhalzen is de tand of kies gevoeliger voor koud of warm eten en koude luchtstromen. Deze gevoeligheid is kort van duur. Bij erosie gaat het om dezelfde aard van pijn. Dit komt doordat de beschermende glazuurlaag dunner of helemaal is verdwenen, waardoor het tandbeen makkelijker wordt geprikkeld.
  • Gaatjes kunnen gevoeliger worden naarmate ze groter worden en dichter bij de zenuwholte komen. In het begin zal deze gevoeligheid onschuldig lijken en voornamelijk te merken zijn bij koud of warm eten. Hoe groter het gaatje zal worden hoe gevoeliger de kies. Dit kan uiteindelijk resulteren in langdurige, zeurende, kloppende kiespijn.
  • Ontstoken tandvlees kan chronisch pijn doen. Met name bij het tanden poetsen hebben veel mensen last van gevoelig tandvlees. Het tandvlees bloedt snel en is rood van kleur en gezwollen. Er kan ook acuut lokale tandvleesonsteking plaatsvinden die kloppende pijn afgeeft. Meestal ziet de ontstoken plek er rood en gezwollen uit en zal snel bloeden. De ontsteking zal een paar dagen aanhouden en verdwijnt vanzelf.
  • Bij acute kloppende pijn die erger wordt bij kauwen en een dikke wang, moeten we snel denken aan een abces.
  • Bij een breuk in de kies kan men ook gevoeligheid ervaren bij kauwen en koud of warm voedsel.

Behandeling

Omdat er veel verschillende oorzaken zijn voor kiespijn, zal je tandarts de juiste diagnose moeten stellen voor de juiste behandeling. Je kunt in de tussentijd pijnstillers innemen om de kiespijn te onderdrukken. Mocht je veel last hebben en de tandarts willen bezoeken en het is weekend, avond of nacht, dan kun je contact opnemen met de spoedgevallendienst. Deze dienst organiseert de bereikbaarheid van tandartsen buiten de normale praktijkuren.