• Lorem ipsum

Tussen de tanden

Tussen de tanden

Bij het reinigen van het gebit denken veel mensen in eerste instantie aan tanden poetsen. Tweemaal daags met een goede tandpasta en de juiste tandenborstel zou afdoende moeten zijn. Wist je dat je daarmee echter bij lange na niet de hele mond reinigt? Met tandenpoetsen bereik je de grote vlakken aan de binnenkant, buitenkant en het bijtvlak van de tanden en kiezen. Kleine ruimtes tussen de tanden en kiezen en achter de achterste kiezen worden echter vaak niet bereikt. Dit zijn juist de plekken waar het nodig is goed te reinigen. Gebeurt dat niet voldoende, dan kunnen er (minuscule) etensresten achterblijven. Tezamen met speeksel en bacteriën gaat dat tandplak vormen. Een transparant, zacht kleverig laagje dat zich hecht aan de tanden en kiezen. Haal je tandplak niet weg, dan heeft dat gevolgen. Zo kan er tandsteen ontstaan als de tandplak verkalkt. En daar blijft het niet bij. Allerlei gebitsproblemen als een slechte adem, tanderosie, gaatjes en met name tandvleesproblemen ontstaan wanneer tandplak niet weggehaald wordt.

Als het moeilijk is met een tandenborstel de tandplak weg te halen in de kleine ruimtes, hoe krijg je dat dan wél voor elkaar? Daar zijn een aantal snelle, makkelijke methodes voor. Je kunt ervoor kiezen te ragen, flossen of met een rubberen of houten tandenstoker tussen de tanden en kiezen schoon te maken. Overigens gaat het niet alleen om deze plekjes. Ook achter de achterste kiezen, en voor mensen met implantaten, bruggen, kronen en beugels is het noodzakelijk om goed schoon te maken. Alleen dan is een sterk gebit met gezond tandvlees gegarandeerd. Welke interdentale reinigingsmethode past het beste bij jouw gebit?

 

Ragers

Als er een methode is waarmee je de meeste opties hebt, dan is het wel het ragertje. Tanden ragers zijn namelijk in veel variaties verkrijgbaar. Denk bijvoorbeeld aan de grootte van het borsteltje en het ijzerdraad. Meerdere merken bieden een grote range aan diameters daarin aan. Ook kun je kiezen voor een conisch of een recht borsteltje. Het voordeel van een conisch borsteltje is dat deze bij verschillende groottes interdentale ruimtes past. Hoe groter de ruimte is, hoe verder je het conische ragertje in de ruimte heen en weer kunt bewegen. En ook is er met het ergonomische aspect rekening gehouden bij ragers. Zo zijn er varianten verkrijgbaar die op een verlengd steeltje zitten zodat je ver in de mond kunt reiken. Vaak zit bij dit soort ragertjes het borsteltje in een hoek gemonteerd op het steeltje zodat je perfect tussen de achterste kiezen kunt ragen.

Ten opzichte van de andere interdentale reinigers heeft het ragertje nog een aantal voordelen. Draag je bijvoorbeeld een beugel of heb je spalkjes, dan wordt het lastig om te flossen. In dat geval kan een ragertje veel beter op de plek tussen de draad en het tandvlees komen. Ook bij terugtrekkend tandvlees is een tanden rager waardevol. Er kunnen dan namelijk inkepingen komen op de plek waar de wortel blootligt. Met een ragertje kun je hier voorzichtig effectief reinigen. Een ander voordeel is de stevigheid van ragers. Ze bestaan doorgaans uit ijzerdraad en stevige nylon haartjes. Dat maakt het ragertje duurzaam want je kunt het hergebruiken en het materiaal gaat niet snel kapot. Wanneer de haartjes slap worden of uit gaan vallen, is het tijd om het ragertje te vervangen. Overigens hoef je niet bang te zijn dat het ijzerdraad schadelijk of pijnlijk is voor het tandvlees. Ook deze heeft vaak een plastic coating zodat je er niet mee kan prikken.

 

Floss

Soms zijn zelfs de kleinste ragertjes nog iets te dik voor zeer nauwe ruimtes tussen de tanden en kiezen. In dat geval kan flosdraad makkelijker zijn. Floss van verschillende merken is vaak gewaxt met een glad laagje. Daardoor kun je niet alleen de draad soepel heen en weer tussen de tanden en kiezen halen. Ook zorgt het ervoor dat je niet snel in het tandvlees snijdt met de draad. Heb je grotere interdentale ruimtes die je ook wilt flossen? Dan kun je kiezen voor dikker flosdraad of flostape. Dit is een stevig lint dat niet rafelt waarmee je toch snel grote ruimtes schoon krijgt. Het grote voordeel van floss is dat je ook goed onder de tandvleesrand kunt komen. Dit is een gevoelig stukje van het gebit waar bacteriën zich snel kunnen ophopen en ontstekingen kunnen veroorzaken. Floss je regelmatig en op de juiste manier, dan kun je ook op deze plekken goed reinigen.

Mocht het moeilijk zijn met de flosdraad tussen een ruimte te komen, dan zijn daar hulpmiddelen voor. Zo zijn er merken die een flosdraad hebben waar standaard een brugnaald aan bevestigd zit. Hiermee steek je gemakkelijk tussen de ruimte door en kun je beginnen met flossen. Ook als je tussen en achter de achterste kiezen wilt flossen, dan hoeft dat geen probleem te zijn. Er zijn meerdere merken die floss op een steeltje hebben gemonteerd zodat je helemaal achterin de mond kunt komen.

Floss is er in meerdere soorten, maar ook in verschillende smaken. Je kunt gaan voor een merk met een neutrale smaak of met een mintsmaak. Daarnaast zijn er ook merken die hun flosdraad impregneren met fluoride of tandpasta. Daardoor kun je ook in gevoelige, kleine ruimtes het glazuur versterken en weerbaar maken tegen gaatjes en tandbederf.

 

 

Tandenstokers

Als je op zoek bent naar een manier om onderweg snel tussen de tanden en kiezen te reinigen, dan zijn tandenstokers een perfecte oplossing. De meeste fabrikanten doen de tandenstokers in een doosje die je altijd makkelijk in je tas met je mee kunt nemen en kunt hersluiten. Zo kun je ook buitenshuis altijd eenvoudig en vlug etensresten na een maaltijd uit je gebit stoken.

Ga je voor de traditionele tandenstoker, dan kom je bij de houten variant uit. Vaak is deze soort gemaakt van berkenhout dat redelijk sterk is dus minder snel breekt. Let op: tandenstokers mogen niet verward worden met cocktailprikkers. Cocktailprikkers die je in de kaasblokjes vindt zijn rond van vorm en dus te groot en ongeschikt om net boven het tandvlees te stoken. Tandenstokers daarentegen hebben een driehoekige vorm waarmee je de platte kant op de tandvleesrand zet. Zo weet je zeker dat het tandvlees niet beschadigd. Houten tandenstokers kun je vaak in verschillende diktes krijgen, afhankelijk van de grootte van de ruimtes in je gebit. Daarnaast worden houten tandenstokers soms uitgerust met een mintsmaak en fluoride. Dit kan lekker fris voelen gedurende de dag.

Met tandenstokers kun je echter ook buiten de box gaan. Probeer bijvoorbeeld eens rubberen tandenstokers of plastic picks. Het voordeel van deze soorten is dat ze niet breken of kapotgaan en dus hergebruikt kunnen worden. Bovendien is rubber zacht voor het tandvlees en kun je dit stimuleren met de heen-en-weer gaande beweging. Goed voor de doorbloeding en dus ook voor de gezondheid van het tandvlees. Daarnaast zijn er rubberen tandenstokers en plastic picks verkrijgbaar die in een bocht gevormd zijn. Zo wordt het eenvoudiger om bij moeilijk bereikbare plekken tussen de tanden en kiezen te komen. Bijvoorbeeld de ruimtes helemaal achter in de mond. Overigens zijn er ook rubberen tandenstokers verkrijgbaar die conisch gevormd zijn, net als sommige ragertjes. Hierdoor kun je meerdere groottes interdentale ruimtes schoon krijgen.