• Lorem ipsum

Tandenborstels

Tandenborstels

Er zijn maar weinig mensen die er geen hebben, een tandenborstel. Van jong tot oud, iedereen gebruikt een, en vaak meerdere keren per dag. Het zou simpel zijn als er een succesformule voor de beste tandenborstel bestaat die voor iedereen werkt. Het geval wil echter dat elke mond specifieke wensen heeft. Een baby tandenborstel kan bijvoorbeeld niet te groot en te hard zijn, en sommige mensen met gevoelige tanden of geïrriteerd tandvlees zijn meer gebaat bij een zachte tandenborstel. Kortom, het is belangrijk een tandenborstel te vinden die goed aansluit bij de eisen die je gebit stelt.

De juiste tandenborstel kiezen is de eerste stap op weg naar een gezonde frisse mond. Er zijn echter meerdere zaken die soms over het hoofd gezien worden. Hoe vaak en hoe lang poets jij bijvoorbeeld op een dag? Weet je hoe je een tandenborstel moet schoonmaken? En weet je ook wanneer het tijd is om je tandenborstel te vervangen? Misschien is dit wel het moment dat je vandaag nog op zoek gaat naar een nieuwe tandenborstel in je voorraadkast!

 

Duurzame tandenborstels

Om de beste tandenborstel voor jezelf te kiezen, is het handig eerst een paar vragen te stellen. Zo kun je beginnen bij het milieu. Dit klinkt misschien niet alledaags, maar de houten tandenborstel is reeds jarenlang in opmars. Het gebruik van plastic wordt steeds meer teruggedrongen en daarom is het niet gek eens een houten tandenborstel te overwegen. Doorgaans worden deze tandenborstels van bamboe gemaakt waardoor ze oersterk zijn. Met recht kun je ze daarom duurzame tandenborstels noemen! Bamboe groeit snel, waardoor het milieu weinig hinder ondervindt van de productie van houten tandenborstels. Daarnaast kan een dergelijke tandenborstel weer volledig door de natuur worden afgebroken, mocht deze daarin terecht komen. Dit in tegenstelling tot de goedkope tandenborstels van plastic.

 

De beste tandenborstels voor je gezin

Als je eruit bent of je een plastic of houten tandenborstel prefereert, dan kun je daarna kijken voor wie je de tandenborstel aanschaft. Voor jezelf is het misschien voor de hand liggend wat je kiest, maar weet je ook wat de beste tandenborstel is voor gezinsleden? Een goede baby tandenborstel of kindertandenborstel is bijvoorbeeld essentieel om je kids van jongs af aan een gezonde mond te bieden. Bij het leggen van een basis voor een sterk gebit zijn ze per slot van rekening de rest van hun leven gebaat. Dit soort tandenborstels zijn kleiner, zachter en ze liggen goed in een kinderhand. En dat is fijn voor als ze op de leeftijd komen dat ze zelf goed moeten leren poetsen.

 

Waar let ik op bij de aanschaf van een nieuwe tandenborstel?

Je wilt natuurlijk de beste tandenborstel voor je gebit kopen, maar hoe weet je wat voor jou geschikt is? Het kan nooit kwaad om eens overleg te plegen met je tandarts of mondhygiënist. Deze kan immers met professionele instrumenten zien wat de conditie van je tandvlees is en wat past bij de vorm van je gebit. Hij of zij kan je bijvoorbeeld aanraden een kleine of juiste grote tandenborstel te gebruiken, een harde of zachte tandenborstel en ook zit er een verschil in de lengte van de haren. Als je dacht dat daar al veel keuze in zit, dan heb je nog niet de gespecialiseerde tandenborstels gezien die speciaal gemaakt zijn voor implantaten of die worden aangeraden na een tandheelkundige ingreep. Zoals je leest, er is veel keuze en een geschikte tandenborstel kopen vraagt wat tijd. Het betaalt zich echter meer dan uit als je gebit de beste behandeling krijgt!

Niet alleen thuis maar ook als je veelvuldig onderweg bent, is het fijn om je gebit de juiste zorg te geven. Veel mensen kopen willekeurig een reistandenborstel bij de drogist. Dit is vaak een type dat inklapbaar is en negen van de tien keer hebben reistandenborstels mediumharde haren. Is dit echter wel altijd de beste optie voor jouw gebit? Uiteraard is de inklapbare eigenschap handig, maar het scheelt niet zeeën aan ruimte in je koffer of reistas. Bekijk dus goed of een standaard reistandenborstel voor jou weggelegd is. Is dit namelijk niet het geval en ben je meer gebaat bij een zachte tandenborstel of een andere specialistische, grote tandenborstel, dan kun je beter hiervoor kiezen. Wat je wel kunt doen, is voor een klein bedrag een hoesje voor de borstelharen of een speciale reiskoker met gaatjes aan de bovenkant voor je tandenborstel aanschaffen. Zo blijft deze hygiënisch schoon in je toilettas of beautycase.

 

Is het verstandig goedkope tandenborstels te kopen?

Een nieuwe tandenborstel hoeft zeker niet altijd prijzig te zijn, zo lang deze maar past bij je gebit. Een geschikte tandenborstel vinden hoeft helemaal geen zoektocht te zijn, zeker niet als je een verzorgd gebit hebt waarbij een standaard harde, medium of zachte tandenborstel past. Een tip: meerdere merken bieden voordelige tandenborstels aan in een multipack. Dit kan nogal in de kosten schelen terwijl je er wel kwalitatieve, goede tandenborstels voor krijgt. Zo kun je relatief goedkope tandenborstels aanschaffen zonder dat je bang hoeft te zijn dat deze niet voldoende reinigen of minder lang meegaan.

 

Tips om je tandenborstel zo schoon mogelijk te houden

Het klinkt niet fris, maar het is niet meer dan normaal dat zich een miljoen bacteriën in je tandenborstel ophopen. Geen paniek, je mond is erop gemaakt, net als je immuunsysteem. Toch zijn er een aantal tips waarmee je bacteriegroei binnen de perken houdt en ervoor zorgt dat je zo hygiënisch mogelijk om kunt gaan met je tandenborstel. Zet deze bijvoorbeeld het liefst zo ver mogelijk van je toilet vandaan, mocht deze zich in je badkamer bevinden. Trek je het toilet door, doe de deksel dan dicht. Probeer daarnaast de tandenborstels van je gezinsleden en/of huisgenoten uit elkaar te houden en niet in hetzelfde bekertje te plaatsen. Het klinkt misschien gek, maar zelfs de kindertandenborstel van je zoon of dochter wisselt bacteriën uit met jouw tandenborstel!

 

Je tandenborstel schoonmaken op de juiste wijze

Een andere tip: heb je net je tanden gepoetst? Houd je tandenborstel dan onder stromend lauw water en ga flink met je vingers door de haren heen. Zie jij weleens bij iemand thuis de tandenborstel in een bekertje staan waarbij de borstelharen er niet bepaald fris uitzien? Met name het stukje waarbij de borstelharen in het plastic of in het hout van de kop vastgemaakt zitten, willen er nog weleens oude tandpastaresten ophopen. Daarom is het goed de haren even flink door elkaar te schudden als je je tandenborstel schoonmaakt. Hiermee zorg je ervoor dat achtergebleven tandpasta uit de haren gespoeld wordt en dus niet kan opdrogen. En over drogen gesproken: zodra je tandenborstel goed uitgespoeld is, tik de borstel dan even af op de rand van de wastafel zodat overtollig vocht eruit geschut wordt. Zet je tandenborstel vervolgens rechtop in een bekertje zodat deze het beste en snelste kan drogen. Ook dit scheelt bacterievorming in de haren. Zoals je leest kan je tandenborstel goed schoonmaken voor flink meer mondhygiëne zorgen.

 

Wanneer is het tijd om mijn tandenborstel te vervangen?

Je probeert uiteraard zo goed mogelijk je tandenborstel schoon te maken. Het blijft echter een feit dat je tandenborstel na elke poetsbeurt een stukje viezer wordt. Dat komt doordat tandplak en bacteriën uit je mond overgebracht worden naar de borstelharen. Er komt dus sowieso een tijd dat je de tandenborstel moet vervangen. Veel mensen vragen zich af hoe vaak je een tandenborstel moet vervangen. Dit staat niet in steen gehouwen maar de maximum levensduur kun je ongeveer op drie maanden zetten. Daarna is het echt tijd om je tandenborstel te gaan vervangen.  Gaan de borstelharen al eerder uit elkaar staan? Doe het dan bij voorkeur eerder.