• Lorem ipsum

Wat is Gingivitis?

Gingivitis betekent ontsteking (-itis) van het tandvlees (gingiva). Dit is de eerste fase van ontstoken tandvlees. Het is meestal niet pijnlijk en is, in tegenstelling tot parodontitis, een omkeerbaar proces.

 

Oorzaak

De oorzaak van ontstoken tandvlees is een matige mondhygiëne. Hierdoor zal plak aan het tandoppervlak, aan de rand van het tandvlees hechten. Het tandvlees zal vervolgens ontstoken raken door de bacteriën in de plak.

 

Symptomen

Bij ontstoken tandvlees zal het tandvlees de volgende kenmerken hebben:

  • Bloedt snel, ook bij tanden poetsen
  • Rood
  • Gezwollen
  • Slap rondom de tand

Naast deze kenmerken van het tandvlees zal er mogelijk ook een slechte adem merkbaar kunnen zijn. In weinig gevallen zal tandvleesontsteking gepaard gaan met pijn.

 

Preventie

Je kunt ontstoken tandvlees voorkomen door middel van een goede mondhygiëne. Hierbij wordt getracht plak te verwijderen op en tussen te tanden. Voor het reinigen van de tandoppervlakken kun je gebruik maken van de elektrische- of handtandenborstel. Tussen en tanden en kiezen kun je gebruik maken van floss, stokers of ragers.

 

Behandeling

In tegenstelling tot vergevorderde tandvleesontsteking (parodontitis) is gingivitis omkeerbaar. Dat betekent dat je na een aantal dagen goed reinigen je tandvlees weer gezond kunt krijgen. Het tandvlees zal dan een roze gezonde kleur krijgen en de bloeding zal afnemen en uiteindelijk stoppen.