• Lorem ipsum

Een ongeluk zit een in klein hoekje. Bij een ongeval kan er tandletsel optreden waarbij een tand afbreekt, los gaat staan of in zijn geheel loskomt. In alledrie de gevallen is het raadzaam om zo snel mogelijk naar de tandarts te gaan. Hoe sneller dit gebeurt hoe groter de kans van slagen is van de behandeling.

 

Behandeling

Stuk afgebroken

Indien er een stukje van uw tand is afgebroken, dan is het raadzaam om deze zo snel mogelijk mee te nemen naar de tandarts voor terugplaatsen indien mogelijk. Als dit niet meer mogelijk blijkt te zijn dan wordt er een vulling gemaakt in dezelfde tandkleur.

Tand zit los

Niet zelf aan zitten en zo snel mogelijk naar de tandarts, om te kijken hoe de tand is verplaatst. In de meeste gevallen zal de tandarts onder lokale verdoving de tand op de juiste plaats terugzetten en vastzetten aan de buurelementen zodat deze weer kan herstellen. Indien de zenuw ook beschadigd is er ook een wortelkanaalbehandeling nodig.

Tand is volledig losgekomen

Voor de beste prognose van de tand is het van belang om de tand zo snel mogelijk zelf terug te plaatsen na uitvallen. Hierbij is het belangrijk nooit de tand bij de wortel te pakken, maar bij de kroon. Indien de tand vies is dan kan deze door middel van speeksel of melk afgespoeld worden. De tand hoeft niet schoongemaakt of gedesinfecteerd te worden.

Indien het terugplaatsen niet lukt, dan moet men zo snel mogelijk naar de tandarts. De tand mag absoluut niet droog bewaard blijven. De tand kan daarbij bewaard worden onder de tong of in een beker met melk. De tijd tussen het uitvallen en terugplaatsen bij de tandarts is zeer belangrijk voor een succesvolle genezing.

Let op!: Deze informatie geldt alleen voor het blijvende gebit. Melktanden hoeven niet teruggeplaatst te worden. Indien dit wel gebeurt kunnen ze de opvolger beschadigen!