• Lorem ipsum

Wat is tanderosie?

Tanderosie is het proces waarbij het oppervlak van de tand in oplossing gaat. Hierbij zal in de loop van de tijd het glazuur slijten door de inwerking van zuren.

 

Oorzaak

De voornaamste oorzaak van het ontstaan van tanderosie is zuur. Er zijn meerdere factoren die de mate van erosie bepalen.

Soort zuur

Er zijn twee soorten zuren die het tandglazuur kunnen aantasten. Er kan onderscheid gemaakt worden tussen zuren van buiten het lichaam en zuren afkomstig uit het lichaam . Als het gaat over zuren afkomstig van buiten het lichaam, moet men vooral denken aan voedingsmiddelen en dranken. Bekende voorbeelden hiervan zijn frisdranken, sappen, fruit en medicijnen zoals vitamine c supplementen.

Bij zuur afkomstig uit het lichaam moet men vooral denken aan maagzuur. Dit komt voornamelijk voor bij mensen die last hebben van oprispingen en andere aandoeningen aan het spijsverteringskanaal, waarbij de maaginhoud de mond in komt. Ook bij mensen die lijden aan anorexia nervosa en boulimia nervosa, waarbij er bewust gebraakt wordt na het eten, zal er tanderosie in de mond te zien zijn.

Frequentie zuuraanval

Een factor die invloed heeft op tanderosie is de hoeveelheid zuur waaraan de tanden worden blootgesteld. Hoe vaker de zuurinname in de vorm van voedsel, drank hoe groter de kans zal zijn op tanderosie. Dit geldt ook voor maagzuur afkomstig uit het lichaam.

Contactduur met de tanden

Hoe langer de zuren in de mond blijven hoe meer kans op tanderosie. Dit kan te maken hebben met eetgewoontes waarbij bijvoorbeeld het zure drank of voedsel langer in de mond wordt gehouden. Dit zal ervoor zorgen dat tanden en kiezen sneller worden aangetast.

Speeksel

Speeksel heeft veel functionaliteiten. Eén daarvan is de bufferende werking. Dit houdt in dat speeksel zuren in de mond neutraliseert. Als de speekselproductie vanwege een aandoening of medicijngebruik is verminderd, zal de kans op erosie groter worden.

 

Symptomen

Tanderosie is een sluipend proces. Dit houdt in dat u er niets van zult merken in het beginstadium. Tanderosie zal dan ook geen klachten geven. Pas als het te laat is zullen er verschijnselen van tanderosie merkbaar worden.

  • Gevoelige tanden door de vermindering van glazuur
  • De tanden worden geler doordat het onderliggende tandbeen doorschemert
  • Er zullen kuiltjes ontstaan in de kiezen (cupping)
  • Met name de voortanden zullen dunner worden. Daardoor zullen de randen sneller afbreken
  • In een ver stadium kunnen tanden en kiezen zodanig slijten dat er minder goed gekauwd kan worden

 

Behandeling

In het beginstadium hoeft er geen behandelingen uitgevoerd te worden. Wel zal de tandarts de patiënt erop wijzen om het dieet aan te passen, zodat de tanden minder blootgesteld worden aan zuren. In een ver stadium kan de tandarts facings, vullingen en kronen gebruiken om het gebit op te bouwen. De soort behandeling zal afhangen van de klachten die de patiënt heeft. De klachten kunnen bestaan uit: gevoeligheid/pijn, onvrede met de esthetiek en kauwproblemen. Om te voorkomen dat erosie verder zal gaan kan er naast preventie ook gekozen worden om te behandelen.