• Lorem ipsum

Handmatig of elektrisch poetsen?

31 Mar 2023

Wist je dat al in 1880 wetenschappers begonnen met de ontwikkeling van een elektrische tandenborstel? Omdat de techniek nog niet zover was, duurde het nog tot 1939 voordat de eerste elektrische tandenborstels voor consumenten te koop waren. Het gebruik ervan was echter niet zo alledaags als nu. Deze geavanceerde tandenborstels waren vooral bedoeld voor mensen met een lichamelijke beperking. Het duurde dan ook tot 1987 tot de elektrische tandenborstel onder iedereen populair werd. Sindsdien hebben veel mensen ervoor gekozen om over te stappen op elektrisch poetsen. Toch zijn er ook genoeg mensen die vasthouden aan de ‘gewone’ handtandenborstel. Waarom zou je voor handmatig of voor elektrisch poetsen kiezen?

Poetstechniek

Omdat tandenpoetsen van jongs af aan een gewoonte is, sta je er niet snel bij stil dat er techniek bij komt kijken. Er zijn bepaalde handelingen nodig die ervoor zorgen dat een gebit schoon wordt. Denk aan goed langs de tandvleesrand poetsen, achter de tanden en kiezen, goed op de kauwvlakken en per tand/kies poetsen. Besteed je hier voldoende tijd en aandacht aan, dan kun je in theorie een gebit net zo goed gereinigd krijgen met een handmatige tandenborstel als met een elektrische tandenborstel.

Hier zit echter het addertje onder het gras aangezien het met een handmatige tandenborstel lastiger kan zijn om niet alleen de juiste techniek te hanteren, maar ook om genoeg tijd te besteden aan het poetsen. Veel elektrische tandenborstels hebben tegenwoordig allerlei foefjes die je helpen je poetstechniek te verbeteren en ondersteunen en om genoeg tijd aan het poetsen te besteden. Let er op dat zowel bij handmatig als elektrisch poetsen geldt dat het nog steeds raadzaam is ook interdentaal te reinigen.

De voordelen van elektrisch poetsen

Je hebt twee soorten elektrische tandenborstels. Je hebt het soort dat een oscillerende beweging maakt waarbij de borstelkop ronddraaiende heen-en-weer gaande bewegingen maakt. De andere soort maakt een sonische beweging die zijwaarts heen-en-weer gaat. Beide bewegingen en met name de snelheid ervan zijn niet na te bootsen met een handmatige tandenborstel. Daarom krijg je met een elektrische tandenborstel het gebit sneller en effectiever schoon.

Allerlei handige functionaliteiten van een elektrische tandenborstel ondersteunen je in een betere poetstechniek. Denk aan een timer die je kunt instellen zodat je genoeg tijd besteedt aan een poetsbeurt. Ook stoppen veel elektrische tandenborstels met werken zodra je te hard op het tandvlees of de tanden drukt. Zo voorkom je terugtrekkend tandvlees en beschadigingen aan het glazuur. Tot slot is de borstelkop van een opzetborsteltje vaak kleiner dan die van een handtandenborstel. Daarom kun je gemakkelijker met een elektrische tandenborstel op moeilijk bereikbare plekken in de mond komen. Denk aan de achterkant van het gebit maar ook achter de achterste kiezen.

Zit er een nadeel aan elektrisch poetsen?

Vanuit milieutechnisch oogpunt is er een zaak te maken tegen de plastic opzetborsteltjes die je regelmatig moet vervangen. Nu vervang je een handmatige tandenborstel bij voorkeur ook om de 3 maanden maar zijn er inmiddels meerdere houten versies op de markt waarmee je kunt poetsen, in plaats van met plastic. Er zijn echter al merken die ook houten versies van de opzetborsteltjes hebben gemaakt, dus dat zou een goed alternatief kunnen zijn.

Omdat een elektrische tandenborstel een effectieve poetsbeweging maakt die snel plak en vuil verwijdert, wordt je gebit snel schoon. Dat is een groot voordeel, maar het betekent ook dat je beter niet met een schurende tandpasta kunt poetsen.

 

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »