• Lorem ipsum

Met deze 5 tips houd je jouw tandenborstel schoon

22 Feb 2023

Met deze 5 tips houd je jouw tandenborstel schoon

Je kent ongetwijfeld de routine van twee keer per dag 2 minuten je tanden poetsen als basis voor een gezond gebit. De bacteriën die je uit je mond poetst, spuw je niet alleen uit in de wasbak. Ook komen ze tussen de haren van je tandenborstel terecht. En dat is maar goed ook, want daar is je tandenborstel voor gemaakt! Of je nu handmatig of elektrisch poetst, een borstel gaat langer mee dan een paar keer poetsen en daarom is het belangrijk dat je deze ontdoet van bacteriën. Zo blijft je poetsroutine hygiënisch en blijft je gebit beschermd. Hoe kun je het beste je tandenborstel schoon houden en wat heb je daarvoor nodig?

 

1. Onder de kraan afspoelen

Restjes tandpasta blijven gemakkelijk plakken in een tandenborstel. Met name diep in de borstelharen waar deze vastgelijmd zitten in de steel. Daarom is het belangrijk dat je na gebruik de tandenborstel zeker 10 seconden onder de koude kraan houdt om deze af te spoelen. Zorg ervoor dat je handen schoon zijn, dan kun je met je duim door de borstelharen heen strijken. Zo weet je zeker dat je de haren tot bij de aanzet schoon krijgt. Gebruik koud water want warm water kan de borstelharen beschadigen.

 

2. Goed afdrogen

Zodra je tandenborstel is afgespoeld, is het belangrijk dat je de haren zo droog mogelijk krijgt. Als er namelijk nog microben zijn achtergebleven, dan bieden vochtige omstandigheden een perfecte voedingsbodem voor vermenigvuldiging. Veel mensen tikken hun tandenborstel af aan de rand van de wasbak. Daarmee verwijder je slechts een deel van het vocht. Het is effectiever om je tandenborstel met de haren naar beneden af te tikken op een schone handdoek.

De houten tandenborstel heeft zijn opmars gemaakt in het schap van de mondverzorging. Doorgaans zijn deze stelen gemaakt van bamboe dat antibacteriële eigenschappen heeft. Toch is het beter om de steel van houten tandenborstels ook goed af te drogen. Zo voorkom je dat bacteriën de kans krijgen zich in de nerven van de steel te nestelen.

3. Rechtop neerzetten

Borstelharen blijven altijd licht vochtig nadat je ze hebt afgedroogd. Daarom is het een aanrader altijd je tandenborstel rechtop in een beker neer te zetten als je deze niet gebruikt. Laat de zwaartekracht het werk doen! Vocht druipt naar beneden wat de borstelkop op de snelst mogelijke manier laat drogen.

Poets je elektrisch? Dan kan het lastig zijn om een opzetborsteltje rechtop neer te zetten. In dat geval kun je deze het beste op de elektrische grip terugplaatsen na het afspoelen en -drogen.

 

4. Houd meerdere tandenborstels gescheiden

Bacteriën en virussen zijn overal, ook die van je huisgenoten of gezinsleden. Daarom doe je er verstandig aan tandenborstels niet met de borstelkoppen tegen elkaar aan te zetten om het overspringen van microben te voorkomen. Schaf bijvoorbeeld een bekertje aan met meerdere gaatjes erin of gebruik elk een aparte beker. Met name als iemand in het huishouden ziek is (geweest), is dit erg belangrijk.

 

5. Een keer per week ontsmetten

Als je grondig te werk wilt gaan, dan kun je jouw tandenborstel een keer per week ontsmetten. Vul een schone beker met water, doe daar een scheutje citroensap en een schepje baking soda bij. Baking soda staat beter bekend als ‘natriumbicarbonaat’ of als ‘zuiveringszout’. Dit kun je bij de drogist kopen. Roer het mengsel door met een lepel en zet je tandenborstel met de borstelharen naar beneden in de beker. Laat dit tien minuten inwerken en spoel daarna je tandenborstel weer goed af met koud water onder de kraan. In plaats van citroensap en baking soda, kun je eventueel ook een reinigingstablet voor kunstgebitten gebruiken.

 

In het kader van duurzaamheid is je tandenborstel zo lang mogelijk hergebruiken een prachtige oplossing. Toch blijven de borstelharen niet lang van dezelfde kwaliteit als wanneer deze nieuw zijn. Slijtage en beschadiging zijn onvermijdelijk en halen de kwaliteit van je poetsroutine omlaag omdat de borstelharen niet meer effectief tandplak en bacteriën weg kunnen poetsen. Daarom is het raadzaam je tandenborstel of opzetborsteltje in ieder geval elke 3 maanden te vervangen.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »