• Lorem ipsum

Het belang van goede reiniging tussen de tanden en kiezen

15 Feb 2023

Het belang van goed reinigen tussen de tanden en kiezen

De meeste mensen weten dat het gebit poetsen essentieel is voor een goede mondhygiëne. Door op de juiste wijze, elektrisch, minimaal 2 minuten en bij voorkeur 2 keer per dag te poetsen, kunnen veel zaken als tandplakvorming, gaatjes en een mondgeur voor een groot deel voorkomen worden. Toch ontstaan veel gebitsproblemen met name tussen de tanden en kiezen en in de buurt van de tandvleesrand. Dat komt doordat bacteriën zich in deze kleine ruimtes kunnen ophopen waar een tandenborstelkop minder goed bij kan. Daarom is het minstens zo belangrijk om ook goed tussen de tanden en kiezen te reinigen tijdens een gebitsreinigingsroutine. Zo kunnen tandplak, tandsteen, ontstekingen en gaatjes op deze plekjes voorkomen worden. Om dat te bewerkstelligen, zijn er verschillende hulpmiddelen die je kunt gebruiken.

Tandfloss en -tape

Tandfloss en -tape zijn uitgerust met een waxlaagje waardoor ze altijd zacht voor het tandvlees zijn. Deze reinigingsmethode is bij uitstek geschikt voor zeer nauwe ruimtes tussen de tanden en kiezen. Floss is voor de kleinste ruimtes en dental tape gebruik je bij de wat grotere ruimtes en om achter de achterste kiezen te reinigen. Zowel floss als tape is er in verschillende soorten. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om met of zonder een frisse mintsmaak tussen de tanden en kiezen te flossen. Ook zijn er verschillende lengtes en diktes verkrijgbaar en zijn er verpakkingen met een bijgevoegde brugnaald verkrijgbaar. Die kun je gebruiken om door de tanden en kiezen heen te steken als je moeite hebt om de draad in de ruimte te krijgen.

Tandenstokers

Tandenstokers hebben een driehoekig uiterlijk waarbij je de platte kant op de tandvleesrand zet. Ze zijn handig voor beugeldragers die op een snelle en eenvoudige wijze etensresten weg willen steken na een maaltijd. Ook als je na het poetsen een doeltreffende oplossing zoekt om interdentaal te reinigen, dan zijn tandenstokers daar prima geschikt voor. Tandenstokers zijn voordelig en handig voor onderweg omdat ze met veel in een doosje opgeborgen zitten. Omdat tandenstokers van hout zijn, gooi je ze na gebruik weg zonder dat je daarmee het milieu extra belast. Je vindt tandenstokers in het schap in meerdere diktes en met of zonder mintsmaakje.

Picks

In tegenstelling tot houten tandenstokers zijn picks gemaakt van een silicone materiaal. Dat maakt picks onbreekbaar en flexibel waardoor ze bij contact met het tandvlees geen schade maken. Picks zijn geschikt voor beugeldragers en zijn gemaakt voor de iets grotere ruimtes tussen de tanden en kiezen. Er meerdere maten picks verkrijgbaar. Mocht je uiteenlopende maten nodig hebben, dan zijn er conische picks verkrijgbaar die je tot verschillende dieptes tussen de interdentale ruimtes kunt steken. Een ander bijkomend voordeel is dat de meeste soorten uitgerust zijn met een handige grip waardoor je ook gemakkelijk tussen de achterste kiezen kunt reinigen.

Ragers

Het interdentale reinigingsmiddel waar de grootste overvloed aan maten en soorten van te krijgen is, zijn de ragertjes. Ragertjes zijn er in rechte en in conische vorm waardoor vrijwel elke grootte interdentale ruimte gereinigd kan worden. Omdat ragertjes bestaan uit hele fijne haartjes, worden op doeltreffende wijze bacteriën en tandplak tussen de ruimtes uit geborsteld met een heen-en-weer gaande beweging. Ragertjes kunnen onder de kraan afgespoeld worden, waardoor het een duurzame, herbruikbare reinigingsoplossing is. Het ijzertje in het midden is voorzien van een zacht beschermlaagje zodat het tandvlees bij aanraking niet beschadigt. Het ijzertje is tevens buigzaam waardoor de rager zich kan vormen naar de tanden en kiezen. Daardoor is het een optimale reinigingsmethode voor vrijwel iedereen, met of zonder beugel.

 

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »