M’n verstandskiezen trekken? Maar ik heb er helemaal geen last van!

M’n verstandskiezen trekken? Maar ik heb er helemaal geen last van!

Tijdens een controle bij de tandarts krijg je te horen dat het toch beter is om je verstandskiezen te laten verwijderen. “Maar ik heb er helemaal geen last van” denk je dan. Waarschijnlijk heeft je tandarts je het één en ander al uitgelegd, maar wij leggen het jou toch nog een keer uit.

Verstandskiezen breken, onder normale omstandigheden, door op 17 tot 21 jarige leeftijd. Bij de één is er voldoende ruimte en breken ze mooi door, terwijl bij de ander de verstandskiezen klem komen te liggen en niet goed doorbreken. Met name in de onderkaak kunnen er om verschillende redenen klachten ontstaan door de verkeerde ligging van de verstandskiezen. De mensen die klachten hebben zullen er niet raar van opkijken dat hun verstandskiezen verwijderd moeten worden. Jij hebt nergens last van, maar waarom adviseert de tandarts jou toch om je verstandskiezen te laten verwijderen?

De tandarts kijkt bij elke controle naar verschillende factoren en risico’s die de mondgezondheid negatief kunnen beïnvloeden. Bij een klachtenvrije verstandskies in de onderkaak maakt de tandarts een afweging tussen de kans dat de verstandskies in de toekomst klachten gaat geven en de mogelijke complicaties en risico’s die de verwijdering van de verstandskies met zich meebrengt. Onderzoek toont aan dat de genezing, na verwijdering van de verstandskies, beter verloopt bij patiënten met een leeftijd tot 25 jaar. Op basis van deze factoren schat de tandarts in dat het in jouw geval beter is om je verstandskiezen preventief te laten verwijderen, zodat het ontstaan van klachten op een latere leeftijd uitgesloten wordt.

×
×

Winkelmand

Open chat
1
Hallo! Kan ik ergens mee helpen? Stuur me een appje naar +31620710178
Powered by