• Lorem ipsum

Als aanvullend onderzoek kan een tandarts besluiten om röntgenfoto's te maken. Dit kan variëren van een röntgenfoto van een kies zijn tot een serie aan röntgenfoto's van alle tanden en kiezen.

Röntgenfoto's worden met behulp van röntgenstraling gemaakt. Doordat de straling menselijke structuren zoals botten en spieren kan doordringen, kan er een beeld gecreëerd worden van inwendige structuren die niet te zien zijn met het blote oog.

 

Wanneer is een röntgenfoto nodig?

De tandarts kan alleen het oppervlak van de tanden en kiezen beoordelen, maar niet wat er binnenin afspeelt. Bij een controle wil de tandarts ook weten of er tussen de tanden en kiezen gaatjes ontstaan en of het botniveau goed is. Hiervoor moet een tandarts röntgenfoto's maken. Als het botniveau verlaagd is kan dit duiden op parodontitis.

Ook tijdens pijnklachten kunnen er als aanvullend onderzoek röntgenfoto's genomen worden om te zien of er ontstekingen zitten aan het wortelpunt.

Bij kinderen kan er een grote overzichtsfoto gemaakt worden om te zien of de blijvende tanden en kiezen die nog moeten doorkomen aanwezig zijn. Dit is ook handig voor eventueel doorverwijzing naar de beugeltandarts.

 

Wat doet de tandarts?

Voor het maken van een röntgenfoto plaatst de tandarts een plaatje achter de tanden of kiezen waarvan de tandarts de foto wilt hebben. Hierop wordt vervolgens een röntgenbuis gericht op het plaatje. De röntgenbuis wordt geactiveerd en er komt röntgenstraling vrij. Het plaatje vangt de straling op en afhankelijk van de doordringbaarheid van de weefsels wordt er een beeld gevormd.

Bij een grote overzichtsfoto moet men staan tussen een apparaat. Het apparaat zal worden ingeschakeld en de platen zullen een stuk om het hoofd draaien, waardoor er een beeld wordt gecreëerd.